Jajka w kokilkach zapiekane ze szpinakiem

 W kategorii na sycące śniadanie, z plasterkami wegetariańskimi

Zapiekane jajka w kokilkach to banalnie proste śniadanie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy przesmażyć kilka składników, przełożyć do foremek, a resztę zrobi za nas piekarnik.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Pora kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Szpinak drobno siekamy. Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pora, smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pieczarki i plastry wegetariańskie, smażymy przez 3 minuty. Dorzucamy szpinak, smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zawartość patelni przekładamy do 4 kokilek, na wierzch wbijamy jajka i oprószamy solą. Pieczemy przez 12-15 minut, aż białko się zetnie. Podajemy na ciepło z dodatkiem pieczywa.

Smacznego!

Wskazówka: Nadzienie można przygotować wieczorem dzień wcześniej, rano przełożyć je do kokilek, wbić jajka i zapiec.

Najnowsze przepisy