Jajka w kokilkach zapiekane ze szpinakiem
Zapiekane jajka w kokilkach to banalnie proste śniadanie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy przesmażyć kilka składników, przełożyć do foremek, a resztę zrobi za nas piekarnik.
Składniki:
- kawałek pora (biała część)
- 150 g pieczarek
- garść świeżego szpinaku
- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułem
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pora kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Szpinak drobno siekamy. Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pora, smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pieczarki i plastry wegetariańskie, smażymy przez 3 minuty. Dorzucamy szpinak, smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zawartość patelni przekładamy do 4 kokilek, na wierzch wbijamy jajka i oprószamy solą. Pieczemy przez 12-15 minut, aż białko się zetnie. Podajemy na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Smacznego!
Wskazówka: Nadzienie można przygotować wieczorem dzień wcześniej, rano przełożyć je do kokilek, wbić jajka i zapiec.