Grzanki z guacamole, jajkiem i plastrami wegetariańskimi
Chrupiące grzanki to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Dodatek guacamole i sadzonych jajek sprawia, że są nie tylko pyszne, ale i niebanalne.
Składniki:
- 4 kromki chleba wiejskiego
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- Pół małego pomidora
- 4 jajka
- Sól do smaku
- Pół opakowania plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
- Masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Chleb opiekamy w tosterze lub na patelni grillowej. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem. Czosnek i pozbawionego pestek pomidora drobno siekamy. Dodajemy je do awokado. Wlewamy sok z limonki, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą do smaku. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wybijamy jajka i doprawiamy je solą. Smażymy do preferowanego ścięcia jajek. Na grzanki nakładamy guacamole, plastry wegetariańskie z papryką i jajko. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Wskazówka: Do guacamole można dodać kawałek drobno posiekanej papryczki chili.