Sycąca fasolka po bretońsku z parówkami

 W kategorii na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Fasolka po bretońsku niezwykle popularne danie, znane jedynie w naszym kraju. Zainspirowani tym klasykiem domowej kuchni przygotowaliśmy  aromatyczną wersję wegetariańską – fasolkę w sosie pomidorowym z parówkami VeggieDay. Sekretnym składnikiem sosu jest dodatek wędzonej papryki, która nadaje mu charakterystycznego lekko dymnego posmaku.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka siekanych pomidorów bez skóry (400 g)
  • 1 łyżeczka pikantnej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 250 g ugotowanej białej fasoli lub z puszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Parówki kroimy w plasterki. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dokładamy parówki, przesmażamy przez 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy przez minutę. Wlewamy pół szklanki wody, dodajemy pomidory, wędzoną paprykę, roztarty w palcach majeranek. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Gotujemy przez około 15-20 minut. Pod koniec dodajemy fasolę, podgrzewamy przez 3 minuty. Fasolkę z parówkami podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

 

Smacznego!

Wskazówka: Aby danie było jeszcze bardziej pożywne, można je wzbogacić o dodatek pokrojonych w plasterki pieczarek. Dodajemy je do sosu razem z parówkami.

Najnowsze przepisy