Sycąca fasolka po bretońsku z parówkami
Fasolka po bretońsku niezwykle popularne danie, znane jedynie w naszym kraju. Zainspirowani tym klasykiem domowej kuchni przygotowaliśmy aromatyczną wersję wegetariańską – fasolkę w sosie pomidorowym z parówkami VeggieDay. Sekretnym składnikiem sosu jest dodatek wędzonej papryki, która nadaje mu charakterystycznego lekko dymnego posmaku.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka siekanych pomidorów bez skóry (400 g)
- 1 łyżeczka pikantnej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 250 g ugotowanej białej fasoli lub z puszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Parówki kroimy w plasterki. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dokładamy parówki, przesmażamy przez 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy przez minutę. Wlewamy pół szklanki wody, dodajemy pomidory, wędzoną paprykę, roztarty w palcach majeranek. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Gotujemy przez około 15-20 minut. Pod koniec dodajemy fasolę, podgrzewamy przez 3 minuty. Fasolkę z parówkami podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.
Smacznego!
Wskazówka: Aby danie było jeszcze bardziej pożywne, można je wzbogacić o dodatek pokrojonych w plasterki pieczarek. Dodajemy je do sosu razem z parówkami.