Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z parówkami
Jeśli znudziła się Wam już fasolka z bułką tartą, to koniecznie wypróbujcie prosty przepis na potrawkę na bazie tego pysznego warzywa. To dobry pomysł na obiad w upalny dzień. Fasolkę możecie podawać z dodatkiem pieczywa lub ugotowanego ryżu.
Składniki:
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 800 g pomidorów malinowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- Opakowanie parówek wegetariańskich VeggieDay
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki gotowanej lub konserwowej kukurydzy
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przelewamy obficie zimną wodą.
Pomidory ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Parówki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy czosnek i cebulę, smażymy 3 minuty. Dokładamy parówki, obsmażamy przez 3-4 minuty. Na patelnię dokładamy pomidory. Doprawiamy je solą, pieprzem i suszonym oregano. Gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dokładamy fasolkę oraz koperek. Podgrzewamy przez 3 minuty. Danie przekładamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Smacznego!
Wskazówka: Zamiast kukurydzy do potrawki można dodać inne ulubione warzywa strączkowe, np. gotowaną ciecierzycę.