Aromatyczne czerwone curry z parówkami

 W kategorii na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Pomysł na ciekawy i niebanalny posiłek ?  Aromatyczne czerwone curry z parówkami wegetariańskimi! To danie jest lekko pikantne i rozgrzewające, dlatego dobrze sprawdzi się jako obiad w chłodne jesienne dni. Najlepiej podawać je z dodatkiem ryżu jaśminowego.

Składniki:

  • Pół czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie parówek wegetariańskich VeggieDay
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pieczarek
  • 50 g mrożonego zielonego groszku
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 300 g mleka kokosowego
  • Sok z połowy limonki
  • Sos sojowy do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy w piórka. Czosnek drobno kroimy. Parówki kroimy w plasterki, a cukinię i paprykę w kostkę. Pieczarki siekamy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez ok. 3 minuty. Dokładamy paprykę. Smażymy przez ok. 5 minut. Dodajemy pieczarki i cukinie, smażymy kolejne 3 minuty.

Do warzyw dokładamy pastę curry, krótko przesmażamy na patelni. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy groszek. Gotujemy przez ok. 5-10 minut do miękkości warzyw.

Pod koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Curry podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu.

 

Smacznego!

 

Wskazówka: Do curry można dodać inne sezonowe warzywa, np. podzielone na różyczki brokuły.

Najnowsze przepisy