Aromatyczne czerwone curry z parówkami
Pomysł na ciekawy i niebanalny posiłek ? Aromatyczne czerwone curry z parówkami wegetariańskimi! To danie jest lekko pikantne i rozgrzewające, dlatego dobrze sprawdzi się jako obiad w chłodne jesienne dni. Najlepiej podawać je z dodatkiem ryżu jaśminowego.
Składniki:
- Pół czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie parówek wegetariańskich VeggieDay
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 150 g pieczarek
- 50 g mrożonego zielonego groszku
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
- 300 g mleka kokosowego
- Sok z połowy limonki
- Sos sojowy do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy w piórka. Czosnek drobno kroimy. Parówki kroimy w plasterki, a cukinię i paprykę w kostkę. Pieczarki siekamy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez ok. 3 minuty. Dokładamy paprykę. Smażymy przez ok. 5 minut. Dodajemy pieczarki i cukinie, smażymy kolejne 3 minuty.
Do warzyw dokładamy pastę curry, krótko przesmażamy na patelni. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy groszek. Gotujemy przez ok. 5-10 minut do miękkości warzyw.
Pod koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Curry podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Smacznego!
Wskazówka: Do curry można dodać inne sezonowe warzywa, np. podzielone na różyczki brokuły.