Chlebki naan z parówką VeggieDay i kolorowymi dodatkami

 W kategorii na doskonałą kolację, z parówkami wegetariańskimi

Domowe chlebki naan z kolorową salsą mango i parówkami wegetariańskimi VeggieDay to  świetna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Każdy kolejny kęs może zapewnić zaskakujące doznania smakowe, od delikatnych i aromatycznych do dość wyrazistych akcentów.

Czas przygotowania: ok. 30 minut (+90 minut na wyrośnięcie ciasta)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 125 ml letniej wody
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oliwy do posmarowania patelni
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 2 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili lub płatki chili
  • sok z 1/2 limonki
  • listki świeżej mięty, kolendry lub natka pietruszki
  • sól do smaku

 

Przygotuj chlebki naan – drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na ok. 5-10 minut.

Do dużej miski wsyp mąkę, olej, jogurt naturalny, jajko, sól oraz rozczyn drożdżowy i wyrób miękkie i elastyczne ciasto.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości – zajmie to około 1,5 godziny.

Po upływie tego czasu przełóż ciasto na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.

Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj oliwą z oliwek. Placki rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i układaj je na patelni.

Piecz je po 2-3 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić.

Teraz czas na dodatki – mango obierz ze skórki i zmiksuj przy pomocy blendera. Mus z mango umieść w misce. Papryczkę chilli i cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę i wrzuć do miski. Dodaj przeciśnięty przez przez praskę ząbek czosnku. Następnie do salsy dodaj sok wyciśnięty z limonki, posiekane świeże zioła, np. miętę, kolendrę lub natkę pietruszki. Dopraw solą do smaku. Całość wymieszaj.

Na chlebki naan nałóż pokrojone plasterki parówki wegetariańskiej VeggieDay i salsę mango.

 

Smacznego!

Najnowsze przepisy