Chlebki naan z parówką VeggieDay i kolorowymi dodatkami
Domowe chlebki naan z kolorową salsą mango i parówkami wegetariańskimi VeggieDay to świetna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Każdy kolejny kęs może zapewnić zaskakujące doznania smakowe, od delikatnych i aromatycznych do dość wyrazistych akcentów.
Czas przygotowania: ok. 30 minut (+90 minut na wyrośnięcie ciasta)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 125 ml letniej wody
- 80 g jogurtu naturalnego
- 60 ml oleju roślinnego
- 7 g drożdży instant
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki oliwy do posmarowania patelni
- 1 duże dojrzałe mango
- 2 parówki wegetariańskie VeggieDay
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili lub płatki chili
- sok z 1/2 limonki
- listki świeżej mięty, kolendry lub natka pietruszki
- sól do smaku
Przygotuj chlebki naan – drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na ok. 5-10 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę, olej, jogurt naturalny, jajko, sól oraz rozczyn drożdżowy i wyrób miękkie i elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości – zajmie to około 1,5 godziny.
Po upływie tego czasu przełóż ciasto na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.
Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj oliwą z oliwek. Placki rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i układaj je na patelni.
Piecz je po 2-3 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić.
Teraz czas na dodatki – mango obierz ze skórki i zmiksuj przy pomocy blendera. Mus z mango umieść w misce. Papryczkę chilli i cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę i wrzuć do miski. Dodaj przeciśnięty przez przez praskę ząbek czosnku. Następnie do salsy dodaj sok wyciśnięty z limonki, posiekane świeże zioła, np. miętę, kolendrę lub natkę pietruszki. Dopraw solą do smaku. Całość wymieszaj.
Na chlebki naan nałóż pokrojone plasterki parówki wegetariańskiej VeggieDay i salsę mango.
Smacznego!