Buddha Bowl z parówkami i zielonymi warzywami

 W kategorii na pyszny obiad, Przepisy na parówki, z parówkami wegetariańskimi

Miska pełna zielonych dodatków to pomysł na pyszny i pełen witamin wiosenny obiad. Pożywny kuskus, smażone parówki i całe mnóstwo warzyw – nikt nie przejdzie obok takiego posiłku obojętnie.

Składniki:

  • 100 g kuskusu
  • 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 jajka ugotowane na miękko
  • Pół pęczka zielonych szparagów
  • Garść młodych liści (np. szpinak, botwinka, rukola)
  • Pół ogórka
  • 6 rzodkiewek
  • 60 g mrożonego groszku
  • Kilka sztuk groszku cukrowego
  • Sos: garść liści bazylii, pół ząbka czosnku, 150 g gęstego jogurtu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
  • Nasiona czarnuszki i posiekany szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Parówki kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy parówki, smażymy przez kilka minut, aż się zrumienią. Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Jajka kroimy na pół. Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów. Szparagi gotujemy na parze przez około 5-7 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i kroimy w mniejsze kawałki. Ogórka i rzodkiewkę kroimy w plasterki. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, a następnie odcedzamy. Składniki sosu blendujemy.

W dwóch miskach umieszczamy na środku kuskus. Dookoła układamy parówki, jajka, młode listki, ogórka, szparagi, rzodkiewki, groszek zwykły i cukrowy. Posypujemy czarnuszką i szczypiorkiem. Polewamy sosem bazyliowym i podajemy.

Wskazówka: W sezonie letnim zamiast szparagów można wykorzystać bób lub fasolkę szparagową.

Najnowsze przepisy