Bruschetta z plastrami wegetariańskimi z papryką VeggieDay, serem mozzarella i salsą z pomidorków koktajlowych
Chrupiąca bruschetta z salsą z pomidorków koktajlowych, serem mozzarella, plastrami wegetariańskimi i ziołami to przekąska inspirowana kuchnią włoską. Fantastyczny smak dań kuchnia ta zawdzięcza doskonałej jakości produktów. Świeże pieczywo, dojrzałe pomidory, dobra oliwa i aromatyczne zioła tworzą kompozycję idealną.
Składniki:
- 1 pszenna bagietka
- 14-16 pomidorków koktajlowych
- 6 plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
- 1 mała czerwona cebula
- 125 g mozzarelli
- 1-2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- świeże zioła, np. tymianek, bazylia
Przygotowanie
Do miski wrzuć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną drobno cebulę, łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę octu balsamicznego.
Pieczywo pokrój na dość grube kromki, ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj każdą kromkę oliwą z oliwek.
Włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i podpiecz przez około 8-10 minut.
Na podgrzane kromki pieczywa nałóż plaster VeggieDay, plasterek sera mozzarella i pomidory.
Włóż ponownie do piekarnika i podgrzewaj jeszcze przez 6-8 minut, aż pomidory będą miękkie a ser zacznie się rozpuszczać.
Na koniec dopraw grzanki solą i świeżo mielonym pieprzem. Na wierzchu każdej kromki ułóż świeże
zioła.
Smacznego!