Bajgle z kolorowymi dodatkami

 In na sycące śniadanie, z plasterkami wegetariańskimi

Gdy znudziły się już zwykłe kanapki lub szukasz pomysłów na przekąskę. Domowe bajgle z plastrami wegetariańskimi, grillowaną gruszką, serem pleśniowym i prażonymi orzechami włoskimi to jeden z lepszych sposobów na urozmaicenie codziennego menu. Z pewnością taki sezonowy zestaw świetnie sprawdzi się jako śniadanie.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Składniki dla 3-4 osób:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru + 1 łyżka cukru do gotowania bajgli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
  • na posypkę: gruboziarnista sól, mak, sezam, kminek, czarnuszka, słonecznik itp.
  • plastry VeggieDay z brokułami
  • 50-100 g sera lazur
  • 1 gruszka
  • garść orzechów włoskich

Do miski rozkrusz drożdże, zasyp cukrem i zalej 1/4 szklanki letniej wody (nie gorącą – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży

Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej i wody, sól i roztopione masło. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto.

Ciasto pozostaw w oprószonej mąką misce. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podziel na równe części i uformuj okrągłe bułeczki (ok. 10 sztuk), następnie palcem zrób w środku dziurkę, odsuwając ciasto na boki.

Bajgle ułóż na desce oprószonej mąką. Ponownie odstaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

W większym garnku zagotuj 2 litry wody. W wodzie rozpuść 1 łyżkę cukru. Do gotującej się wody włóż bajgle – po 3-4 sztuki. Gotuj minutę, następnie przewróć bajgle na drugą stronę i gotuj kolejną minutę.

Delikatnie wyjmij bajgle z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i ułóż np. na papierze do pieczenia, do osuszenia.

Bajgle przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą oraz posyp ziarnami.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i wstaw bajgle. Piecz przez ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

W czasie pieczenia bułek przygotuj pozostałe składniki – gruszkę pokrój w 1 cm plastry, usuń gniazda nasienne i piecz na patelni grillowej. Ser wyjmij z lodówki, aby zmiękł. Orzechy włoskie podpraż lekko na suchej patelni.

 

Smacznego!

Recent Posts