Młoda kapusta z pomidorami i parówkami wegetariańskimi
Kapusta z pomidorami i parówkami wegetariańskimi to smaczny dodatek do obiadu. Można serwować ją także jako danie główne, np. z dodatkiem świeżego pieczywa.
Składniki:
- Pół główki młodej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- Cukier do smaku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 opakowania Parówek wegetariańskich VeggieDay
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kapustę grubo kroimy, umieszczamy w garnku. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajmy około ¾ łyżeczki soli. Mieszamy. Przykrywamy, zagotowujemy, a następnie gotujemy do miękkości przez około 20 minut lub dłużej. W trakcie gotowania należy kilka razy przemieszać kapustę i w razie potrzeby dolać troszkę więcej wody.
Kiedy kapusta się gotuje, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy przez 5-7 minut, aż ładnie się zrumienią. Dodajemy koncentrat, przesmażamy przez 2 minuty. Zawartość patelni dodajemy do kapusty, mieszamy.
Parówki kroimy w kawałki. Na czystej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy parówki, smażymy przez kilka minut do zrumienienia. Parówki dokładamy do kapusty, dodajemy wędzoną paprykę, ocet, doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Kapustę podajemy z dodatkiem pieczywa.
Wskazówka: Kapusta jest smaczniejsza kilka godzin po przygotowaniu. Najlepiej zrobić ją na dzień przed planowanym podaniem.