Sałatka z komosą ryżową, szparagami i plastrami wegetariańskimi
Pełna warzywnych dodatków prosta i pyszna sałatka. Dodatek komosy ryżowej sprawia, że jest nie tylko smaczna, ale i pożywna. Idealnie sprawdzi się do lunchboxu.
Składniki:
- 100 g białej komosy ryżowej
- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
- Pół pęczka zielonych szparagów (250 g)
- Pół czerwonej cebulki
- 150 g kolorowych pomidorów koktajlowych
- Pół ogórka
- 3 jajka ugotowane na pół miękko
- Młode listki botwinki i pędy groszku do dekoracji
- Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Komosę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, spulchniamy widelcem i studzimy. Plastry wegetariańskie kroimy w niedużą kostkę. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze przez 5-7 minut, a następnie przelewamy zimną wodą i kroimy w nieduże kawałki.
Cebulę siekamy w piórka, pomidorki kroimy na pół, ogórka kroimy w plasterki. Jajka kroimy na pół. Składniki dressingu łączymy przy pomocy łyżeczki.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, polewamy dressingiem. Mieszamy. Dekorujemy listkami botwinki i pędami groszku.
Wskazówka: Zamiast komosy ryżowej można użyć kuskusu lub kaszy jaglanej.