Zapiekanki z pieczarkami i plastrami z brokułem
Mini zapiekanki to pomysł na szybkie danie, które dobrze wkomponuje się w karnawałowe menu. Są proste w przygotowaniu i posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki:
- 2 krótkie bagietki
- 1 duża cebula
- 400 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
- 200 g sera żółtego
- 30 g zielonych oliwek
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- Posiekana natka pietruszki do posypania
- Olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Pieczywo kroimy w kromki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Plastry kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser ścieramy na tarce. Oliwki kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy plastry, przesmażamy przez 3 minuty. Wrzucamy pieczarki i smażymy przez 5 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy oliwki i kukurydzę.
Na kromkach układamy farsz pieczarkowy. Posypujemy tartym serem. Zapiekamy przez kilka minut w piekarniku, aż ser się rozpuści, a pieczywo stanie chrupiące. Podajemy na ciepło posypane natką pietruszki.
Wskazówka: Zamiast oliwek do farszu można dodać posiekane suszone pomidory.