Sałatka ziemniaczana z plastrami brokułowymi

 In na doskonałą kolację, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańskimi

Sałatka ziemniaczana to jedno z tych dań, na które w każdym domu jest inny przepis. Dziś poznajcie nasz sposób przyrządzania! Pożywna sałatka na bazie ziemniaków to przecież idealny pomysł na drugie śniadanie w pracy lub szkole. Świetnie sprawdzi się także jako przystawka w trakcie spotkania z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
  • Pół czerwonej cebuli
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z białego wina, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, a po ostudzeniu kroimy w mniejsze kawałki. Plastry wegetariańskie drobno kroimy. Cebulę siekamy w piórka, ogórki w plasterki. Jajka kroimy w ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy. Składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i potrząsamy energicznie do powstania sosu.

W misce umieszczamy ziemniaki, plastry wegetariańskie, cebulę, ogórki, jajka, kukurydzę, szczypiorek. Wlewamy dressing, mieszamy.

Wskazówka: Sałatkę warto odstawić do lodówki na około 30 minut przed planowanym podaniem.

Recent Posts