Makaron w sosie pesto – pyszna uczta dla zabieganych!
Makaron w sosie pesto to lekki i pyszny posiłek, w sam raz na szybki obiad w po brzegi wypełnionym obowiązkami tygodniu . Do tego przepisu wybierzcie ulubiony makaron – kształtów jest przecież tak wiele!!! Świetnie sprawdzą się kokardki lub rurki.
Składniki:
- 200 g ulubionego makaronu
- Pół czerwonej cebuli
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 100 g mini mozzarelli w kulkach
- Opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
- 4 łyżki pesto z bazylii
- Listki bazylii do dekoracji
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie, wg. przepisu na opakowaniu do czasu aż będzie al dente. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na połówki, a parówki wegetariańskie w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy parówki, smażymy przez 5 minut. Dodajemy pomidorki, krótko przesmażamy. Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię, dodajemy pesto, 2 łyżki wody z gotowania makaronu, mozzarellę. Mieszamy i krótko podgrzewamy. Danie nakładamy na talerze, dekorujemy listkami bazylii i podajemy.
Wskazówka: Danie można wzbogacić o dodatek, bogatej w błonnik pokqarmowy, ugotowanej ciecierzycy.
Pamiętaj, że jeżeli masz trochę więcej czasu to bazyliowe pesto możesz zrobić samodzielnie. Wystarczy połączyć ze sobą – najlepiej za pomocą blendera lub w moździerzu – liście bazylii, ząbek czosnku, ok. 2 łyżek orzeszków piniowych, 1 czubata łyżkę tartego parmezanu i 1/3 szklanki oliwy.