Zupa ziemniaczana inna niż wszystkie!
Pożywna i gęsta zupa ziemniaczana z pewnością rozgrzeje Was w chłodne zimowe dni. Jej ogromną zaletą jest szybkość przygotowania. Wystarczy niespełna pół godziny, aby wyczarować taki apetyczny obiad.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g ziemniaków, waga po obraniu
- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułem
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 150 g kukurydzy z puszki
- sól i pieprz do smaku
- olej lub masło klarowane do smażenia do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy ziemniaki, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy oregano, tymianek, sól i pieprz do smaku. Gotujemy przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone plastry wegetariańskie. Smażymy przez 3-4 minuty i przekładamy je do zupy razem z odsączoną kukurydzą z puszki. Zupę zabielamy śmietaną.
Smacznego!
Wskazówka: Zamiast śmietany do zupy można dodać 150 g mleka kokosowego.