Pyszna, lekka sałatka z batatem i cieciorką
Ciecierzyca czy też popularniej cieciorka to doskonałe źródło białka, jest pełna witamin, zawiera także sporo potasu. Batat dostarcza nam sporo beta katotenu, który w naszym organizmie zamienia się w witaminę A ! Warto włączyć te składniki do swojej diety. Dziś przedstawiamy Wam nasz pomysł na lekką, pyszną sałatkę z dodatkiem tych dwóch doskonałych składników. Najlepiej podawać ją z dodatkiem chrupiących grzanek z pszennej bagietki i lampki białego, wytrawnego wina. Zobaczcie jak można smacznie połączyć batata i cieciorkę w jednym daniu!
Składniki:
- Pół czerwonej cebuli
- 1 batat (około 250 g)
- 100 g cieciorki z puszki lub ugotowanej
- Garść liści roszponki
- Kilka czarnych oliwek
- ½ opakowania Plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
- Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka octu balsamicznego , sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Batata obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Układamy go na blasze do pieczenia i oprószamy solą oraz skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni przez około 30 minut. Studzimy.
Cebulę siekamy w piórka. Plastry wegetariańskie z papryką kroimy w cienkie paseczki. Na półmisku układamy, umytą wcześniej, roszponkę, upieczonego i wystudzonego batata, plastry wegetariańskie, oliwki, odsączoną cieciorkę i pokrojoną cebulkę.
Następnie łączymy oliwę, miód, musztardę, ocet balsamiczny, tak by powstał dressing, Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem i polewamy nim sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Wskazówka: Sałatkę można urozmaicać i zamiast batata można użyć w tym przepisie dyni o zwartym miąższu, np. hokkaido.