Placki dyniowe z plastrami wegetariańskimi
Dynia to królowa jesieni. Stanowi bazę do przygotowania zarówno słodkich, jaki wytrawnych potraw. Warto włączyć ją do swojej diety, jest bowiem nie tylko smaczna, ale i zdrowa.
Składniki:
- 300 g miąższu dyni
- 1 duża cebula
- 1 opakowanie plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułem
- 2 jajka
- 2-4 czubate łyżki mąki pszennej
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno siekamy, plastry kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut, a następnie studzimy. Odlewamy nadmiar soku, który puściła dynia. Do dyni dodajemy cebulę, plastry wegetariańskie, jajka. Doprawiamy solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Mieszamy. Dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, formując placuszki. Smażymy z obu stron do zrumienienia, po czym odkładamy na papierowy ręcznik.
Placki dyniowe podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Wskazówka: Placki z dyni można podać jako dodatek do gulaszu.