Warzywa zapiekane z parówkami wegetariańskimi i jajkiem
Warzywa zapiekane z parówkami wegetariańskimi i jajkiem to pomysł na zdrowy i smaczny obiad. Najlepiej podawać je z dodatkiem zsiadłego mleka lub kefiru.
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- Pół czerwonej papryki
- Pół żółtej papryki
- 1 mała cukinia
- 3 parówki wegetariańskie VeggieDay
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 jajka
- Sól
- Pieprz
- Listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy na blasze do pieczenia. Papryki i cukinię kroimy w grubą kostkę. Parówki kroimy w plasterki. Do ziemniaków dokładamy papryki, cukinię. Polewamy olejem, doprawiamy solą, oregano i bazylią. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, kolejno dokładamy parówki i pieczemy dalej przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu należy przemieszać zawartość blachy.
Ostrożnie wyciągamy blachę z piekarnika. Warzywa rozdzielamy pomiędzy 2 mniejsze naczynia do zapiekania. Robimy w nich wgłębienie i wbijamy jajko. Oprószamy je solą. Naczynia wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut, aż żółtka się zetną. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!
Wskazówka: Potrawę możecie wzbogacić o dodatek innych letnich warzyw, np. kabaczka, bakłażana.