Kolorowa zapiekanka warzywna ze szparagami

 In na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

W pełni sezonu szparagowego przygotuj ekspresowe danie z ich udziałem. Zapiekanka z zielonymi szparagami i mnóstwem warzyw oraz aromatycznymi przyprawami to doskonały wybór na letni obiad.

 

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 4 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • 1 mała cukinia
  • 1 batat
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony tymianek, słodka papryka, cynamon, kminek do smaku
  • natka pietruszki do posypania gotowej zapiekanki

 

Przygotowanie:

Zielone szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na 3-4 cm kawałki. Cukinię i batata pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka.

Przygotowane warzywa umieść w misce i zalej oliwą z oliwek. Posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.

Warzywa wsyp do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojone w plasterki parówki wegetariańskie VeggieDay.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W czasie pieczenia warzywa przemieszaj, by upiekły się równomiernie.

Gotową zapiekankę posyp świeżą natką pietruszki.

 

Smacznego!

Recent Posts