Kolorowa zapiekanka warzywna ze szparagami
W pełni sezonu szparagowego przygotuj ekspresowe danie z ich udziałem. Zapiekanka z zielonymi szparagami i mnóstwem warzyw oraz aromatycznymi przyprawami to doskonały wybór na letni obiad.
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 4 parówki wegetariańskie VeggieDay
- 1 mała cukinia
- 1 batat
- 3 marchewki
- 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, suszony tymianek, słodka papryka, cynamon, kminek do smaku
- natka pietruszki do posypania gotowej zapiekanki
Przygotowanie:
Zielone szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na 3-4 cm kawałki. Cukinię i batata pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka.
Przygotowane warzywa umieść w misce i zalej oliwą z oliwek. Posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.
Warzywa wsyp do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojone w plasterki parówki wegetariańskie VeggieDay.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W czasie pieczenia warzywa przemieszaj, by upiekły się równomiernie.
Gotową zapiekankę posyp świeżą natką pietruszki.
Smacznego!