Krem z brokułów z migdałami, serem feta i parówkami
Brokuł w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się doskonale w sałatkach, przekąskach, ale także daniach głównych. Dziś proponuję pyszną zupę krem z zielonymi różyczkami w roli głównej z dodatkiem parówek VeggieDay, serem feta i płatkami migdałowymi.
Składniki:
- 1,5 l wody lub bulionu warzywnego
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 2 parówki VeggieDay
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżego szpinaku
- garść płatków migdałowych
- ok. 100 g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Parówki podpiecz na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Ser feta pokrój w kostkę.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło z oliwą z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
Następnie dodaj pokrojone w większą kostkę ziemniaki i obsmaż przez około 5 minut tak aby miejscami się zrumieniły.
Składniki zalej bulionem i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem przez około 5 minut.
Do garnka dorzuć różyczki brokuła i liście szpinaku. Gotuj ok. 15-20 minut.
Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie zblenduj na gładką zupę krem.
Zupę podawaj z parówkami, serem feta i płatkami migdałowymi.
Smacznego!