Naleśniki z wytrawnym nadzieniem z plastrami brokułowymi
Naleśniki są smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Tym razem naleśniki serwujemy je ze szpinakiem. Zielone szpinakowe nadzienie wzbogacone jest serem feta, wsporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Tak przyrządzony szpinak smakuje po prostu wyśmienicie!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka + 1/3 szklanki mleka lub wody gdyby ciasto było za gęste
- 1 jajko
- szczypta soli i cukru
- olej do smażenia
- 400 g świeżego szpinaku
- 3 plastry wegetariańskie z brokułami VeggieDay
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce umieść składniki na ciasto – mąkę, mleko, jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/3 szklanki mleka lub wody.
Na patelni dość mocno rozgrzej łyżkę oleju i wlej na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zwykle dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni.
Przygotuj nadzienie – na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Do czosnku dodaj szpinak i duś na małym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 3-5 minut aż z patelni odparuje cały płyn.
Patelnię zdejmij z ognia. Szpinak dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj pokruszony ser feta i pokrojone w kostkę plastry wegetariańskie z brokułami.
Na usmażone naleśniki nakładaj porcje szpinakowego nadzienia. Naleśniki złóż i podawaj.
https://veggieday.pl/wp-content/uploads/krem-z-brokuw-02.jpg
Smacznego!