Naleśniki z wytrawnym nadzieniem z plastrami brokułowymi

 In na pyszny obiad, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańskimi

Naleśniki są smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Tym razem naleśniki serwujemy je ze szpinakiem. Zielone szpinakowe nadzienie wzbogacone jest serem feta, wsporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Tak przyrządzony szpinak smakuje po prostu wyśmienicie!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka + 1/3 szklanki mleka lub wody gdyby ciasto było za gęste
  • 1 jajko
  • szczypta soli i cukru
  • olej do smażenia
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 3 plastry wegetariańskie z brokułami VeggieDay
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

W misce umieść składniki na ciasto – mąkę, mleko, jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/3 szklanki mleka lub wody.

Na patelni dość mocno rozgrzej łyżkę oleju i wlej na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zwykle dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni.

Przygotuj nadzienie – na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Do czosnku dodaj szpinak i duś na małym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 3-5 minut aż z patelni odparuje cały płyn.

Patelnię zdejmij z ognia. Szpinak dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj pokruszony ser feta i pokrojone w kostkę plastry wegetariańskie z brokułami.

Na usmażone naleśniki nakładaj porcje szpinakowego nadzienia. Naleśniki złóż i podawaj.

https://veggieday.pl/wp-content/uploads/krem-z-brokuw-02.jpg

Smacznego!

Recent Posts