Sałatka z prażoną komosą ryżową i pieczonymi parówkami VeggieDay
Sałatka z prażoną komosą ryżową i pieczonymi parówkami VeggieDay inspirowana doskonałymi przepisami na tabbouleh czyli jedną z najbardziej popularnych potraw w krajach arabskich. Libańska sałatka warzywna składa się z pomidorów, cebuli, ogórka z dodatkiem drobnej kaszy bulgur lub kuskusu. Tradycyjną kaszę zastępujemy prażoną komosą ryżową. Niezbędna jest duża ilość natki pietruszki, a także listki świeżej mięty oraz sok z cytryny.
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 3 szklanki wody
- 3 parówki wegetariańskie VeggieDay
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 pęczek mięty
- 2 duże pęczki natki pietruszki
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj komosę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj sól do smaku. Wlej szklankę wody i gotuj, aż komosa ją wchłonie. Wlej pozostałą wodę po jednej szklance i gotuj, aż komosa będzie miękka.
Przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól.
Parówki podpiecz na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Odstaw.
Ogórek i pomidor umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Miętę i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.
Wszystkie składniki: komosę ryżową, pomidory, ogórek, cebulę, parówki oraz zieleninę umieść w misce i wymieszaj.
Dodaj wcześniej przygotowany dressing i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Smacznego!