Rozgrzewająca zupa z soczewicą i parówkami wegetariańskimi VeggieDay
W chłodne dni najlepiej rozgrzewa porcja pożywnej zupy. Idealnie sprawdzi się zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw. Jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i mocno rozgrzewająca.
Składniki:
- 1,5 l bulionu jarzynowego lub wody
- 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 4 parówki wegetariańskie VeggieDay
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 małe ziemniaki
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- po 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonego imbiru, słodkiej papryki, suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- gałązki świeżych ziół, np. tymianek
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler obierz i pokrój w kostkę.
W garnku na oliwie zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, resztę pokrojonych warzyw, pomidory z puszki i przyprawy – kurkumę, imbir i paprykę. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.
Następnie składniki zalej bulionem/wodą. Dodaj soczewicę i pokrojone w plasterki parówki. Gotuj przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem do smaku oraz suszonym tymiankiem.
Zupę podawaj z gałązkami świeżych ziół, np. tymianku.
Smacznego!