Rozgrzewająca zupa z soczewicą i parówkami wegetariańskimi VeggieDay

 In na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

W chłodne dni najlepiej rozgrzewa porcja pożywnej zupy. Idealnie sprawdzi się zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw. Jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i mocno rozgrzewająca.

Składniki:
  • 1,5 l bulionu jarzynowego lub wody
  • 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórki
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 4 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonego imbiru, słodkiej papryki, suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązki świeżych ziół, np. tymianek
Przygotowanie

Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler obierz i pokrój w kostkę.

W garnku na oliwie zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, resztę pokrojonych warzyw, pomidory z puszki i przyprawy – kurkumę, imbir i paprykę. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.

Następnie składniki zalej bulionem/wodą. Dodaj soczewicę i pokrojone w plasterki parówki. Gotuj przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem do smaku oraz suszonym tymiankiem.

Zupę podawaj z gałązkami świeżych ziół, np. tymianku.

 

Smacznego!

Recent Posts