Pikantne muffiny z pesto rosso

 In na doskonałą kolację, z plasterkami wegetariańskimi

Muffiny z plastrami paprykowymi VeggieDay w pikantnym wydaniu to pomysł na smaczną i pięknie prezentującą się przekąskę na imprezy karnawałowe czy spotkania ze znajomymi. Muffiny serwujemy z czerwonym pesto z suszonych pomidorów. Przepis można urozmaicić o swoje ulubione dodatki, np. świeżą paprykę, suszone pomidory, oliwki.

Składniki:

Muffiny wytrawne:

  • 320 g mąki pszennej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, bardzo drobno posiekana (jeżeli nie przepadasz za zbyt ostrymi potrawami dodaj ½ chilli)
  • ½ szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 duże jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 30 g masła klarowanego
  •  ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu

Do podania pesto rosso:

  • 200 g suszonych pomidorów (w oleju)
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki liści bazylii
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego albo malinowego
  • kilka łyżek oleju z pomidorów
  • szczypta płatków chili
  • sól, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotuj pesto – w pojemniku blendera umieść suszone pomidory, parmezan, orzechy nerkowca, bazylię i czosnek. Dodaj ocet balsamiczny, przyprawy oraz 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Wszystko zmiksuj na gęstą pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek oleju więcej i ponownie zmiksuj.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  3. Na patelni rozpuść masło i zeszklij posiekaną drobno cebulkę, następnie dodaj czosnek i papryczkę chili – ilość ostrej papryczki dobierz wedle własnego uznania, najważniejsze to nie przesadzić.
  4. Całość smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestudzenia.
  5. Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, pokrojone w drobną kostkę plastry wegetariańskie z papryką VeggieDay.
  6. W drugiej misce – mikserem lub trzepaczką ubij jajka z jogurtem i oliwą.
  7. Połącz mokre i suche składniki. Do masy dodaj posiekany szczypiorek oraz podsmażone składniki z patelni.
  8. Masę przełóż do silikonowych foremek lub do formy wyłożonej papilotkami. Pamiętaj, aby wypełnić je ciastem do ¾ wysokości. Z podanych ilości składników powinno wyjść ok. 12 sztuk.
  9. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.
  10. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru.

 

Smacznego!

Recent Posts