Pikantne muffiny z pesto rosso
Muffiny z plastrami paprykowymi VeggieDay w pikantnym wydaniu to pomysł na smaczną i pięknie prezentującą się przekąskę na imprezy karnawałowe czy spotkania ze znajomymi. Muffiny serwujemy z czerwonym pesto z suszonych pomidorów. Przepis można urozmaicić o swoje ulubione dodatki, np. świeżą paprykę, suszone pomidory, oliwki.
Składniki:
Muffiny wytrawne:
- 320 g mąki pszennej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- 1 papryczka chili, bardzo drobno posiekana (jeżeli nie przepadasz za zbyt ostrymi potrawami dodaj ½ chilli)
- ½ szklanki posiekanego szczypiorku
- 1 mała czerwona cebula
- 2 duże jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 30 g masła klarowanego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta pieprzu
Do podania pesto rosso:
- 200 g suszonych pomidorów (w oleju)
- 50 g startego parmezanu
- 50 g orzechów nerkowca
- 1-2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki liści bazylii
- 1-2 łyżki octu balsamicznego albo malinowego
- kilka łyżek oleju z pomidorów
- szczypta płatków chili
- sól, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Przygotuj pesto – w pojemniku blendera umieść suszone pomidory, parmezan, orzechy nerkowca, bazylię i czosnek. Dodaj ocet balsamiczny, przyprawy oraz 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Wszystko zmiksuj na gęstą pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek oleju więcej i ponownie zmiksuj.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Na patelni rozpuść masło i zeszklij posiekaną drobno cebulkę, następnie dodaj czosnek i papryczkę chili – ilość ostrej papryczki dobierz wedle własnego uznania, najważniejsze to nie przesadzić.
- Całość smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestudzenia.
- Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, pokrojone w drobną kostkę plastry wegetariańskie z papryką VeggieDay.
- W drugiej misce – mikserem lub trzepaczką ubij jajka z jogurtem i oliwą.
- Połącz mokre i suche składniki. Do masy dodaj posiekany szczypiorek oraz podsmażone składniki z patelni.
- Masę przełóż do silikonowych foremek lub do formy wyłożonej papilotkami. Pamiętaj, aby wypełnić je ciastem do ¾ wysokości. Z podanych ilości składników powinno wyjść ok. 12 sztuk.
- Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.
- Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru.
Smacznego!