Omlet z plastrami wegetariańskimi, serem i pomidorami
Omlet jest szybki i prosty do wykonania, dlatego to idealna opcja na pożywne śniadanie. Do masy jajecznej wystarczy dorzucić ulubione dodatki. Połączenie kremowej masy jajecznej z plastrami VeggieDay, serem i pomidorami smakuje wyśmienicie.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 pomidor
- 4 plastry wegetariańskie z papryką VeggieDay
- 100 g żółtego sera, np. Cheddar
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól do smaku
Pomidora sparz i obierz ze skórki. Plastry wegetariańskie VeggieDay i pomidora pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Jajka wbij do miski, dodaj sól do smaku i ubijaj trzepaczką, aż białka i żółtka dokładnie się połączą.
Rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce, dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Na patelnię wlej masę jajeczną.
Gdy omlet będzie już lekko ścięty od spodu, wierzch posyp szynką, pomidorem i serem. Po minucie złóż omlet na pół i podsmażaj dalej przez 1-2 minuty.
Po chwili przewróć omlet na drugą stronę i smaż tak, by ściął się w środku, ale nadal był soczysty i wilgotny.
Gotowy omlet przełóż na talerz, posyp po startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!