Pita wegetariańska
Pyszne, okrągłe pszenne placki z wyjątkowym nadzieniem to sycący domowy posiłek!
Czas przygotowania: ok. 2,5 godzin
Składniki dla 1 osoby:
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 i 1/4 szklanki letniej wody
- łyżeczka soli
- 10 g suszonych drożdży
- liście ulubionych sałat
- kolorowa papryka pocięta w słupki
- plastry VeggieDay z brokułami/ z papryką
- hummus buraczany/ pesto/ inny ulubiony sos
Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami, dodaj sól i wodę, dokładnie wyrób i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na 10 części i rozwałkuj na placki o średnicy około 15 cm, przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Placki piecz w piekarniku, rozgrzanym do 220 stopni około 15 minut. Ciepłe chlebki rozetnij, nie docinając ich do końca, posmaruj buraczanym hummusem, pesto lub innym ulubionym sosem. Następnie wypełnij sałatą, zwiniętymi plasterkami VeggieDay oraz papryką.
Smacznego!