Wegetariański wrap z pysznymi tzatzikami
Zaskoczy swoich gości przygotowując doskonałe, wegetariańskie wrapy z wyrazistym sosem! Wrap to rodzaj kanapki, w której tradycyjne pieczywo jest zastąpione okrągłym, płaskim plackiem chlebowym, na przykład tortillą lub pitą, w który zawijane jest nadzienie. Najlepiej smakuje na gorąco ale może być także wygodną formą przekąski do pracy. Na całym świecie znane są różnorakie nadzienia – poniżej nasza, wegetariańska propozycja z wyrazistym sosem tzatziki- najpopularniejszego greckiego dodatku na bazie jogurtu, świeżego ogórka i czosnku.
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Składniki dla 3 osób:
- 6 parówek wegetariańskich VeggieDay
- mieszanka sałat
- ulubione warzywa (papryka, pomidor, kukurydza konserwowa)
- 1 szklanka mąki pszennej lub kukurydzianej
- 1/5 szklanki oleju roślinnego
- 4/5 szklanki gorącej wody
- 1 długi ogórek
- 1 duży jogurt typu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Najpierw przygotuj ciasto – wymieszaj dokładnie przesianą mąkę z gorącą wodą, olejem oraz szczyptą soli. Na suchej, rozgrzanej patelni usmaż trzy placki grubości klasycznych naleśników.
Ogórka, niezbyt drobno, zetrzyj na tarce. Następnie posól go, odczekaj chwilę i odciśnij delikatnie z soku. Wymieszaj jogurt typu greckiego z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i ogórkiem. Dopraw sos do smaku solą, grubo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Usmaż lub ugotuj parówki. Podziel je wzdłuż na mniejsze części
Teraz wystarczy już tylko wszystko złożyć – na placku połóż sałatę, pokrojoną w paski paprykę, cząstki pomidora, kukurydzę lub inne ulubione warzywa, dodaj ciepłe, pokrojone parówki, polej sosem i złóż jak kopertę!
Smacznego!