Zapiekanka z warzyw z kaszą i parówkami wegetariańskimi

 In na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Ta zapiekanka wegetariańska to pełnowartościowy i zdrowy posiłek z kaszą gryczaną, porcją kolorowych warzyw i zestawem aromatycznych przypraw. Danie do szybkiego i łatwego przygotowania, z ogólnie dostępnych składników.  Świetne sprawdzi się na lekki obiad lub kolację na ciepło.

Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 4 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1/43 szklanki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kurkuma, imbir, kardamon
  • do podania: gęsty jogurt naturalny, posiekany szczypiorek
Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokrój w piórka, a resztę warzyw w dużą kostkę. Parówki pokrój w plasterki.

Pokrojone warzywa i parówki wrzuć do dużej miski, posyp dość obficie wszystkimi przyprawami i całość dobrze wymieszaj. Następnie do przyprawionych warzyw dodaj kaszę, wlej oliwę i jeszcze raz zamieszaj wszystko, aby składniki dobrze pokryły się tłuszczem i przyprawami. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego.

Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 minut. Jeśli wierzch zapiekanki za bardzo się przypieka, przykryj folią aluminiową. Od czasu do czasu można lekko zamieszać warzywa, aby nie tylko te z góry ładnie się przyrumieniły.

 

 

Smacznego!

Recent Posts