Warzywa zapiekane z parówkami wegetariańskimi i jajkiem

 In na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Warzywa zapiekane z parówkami wegetariańskimi i jajkiem to pomysł na zdrowy i smaczny obiad. Najlepiej podawać je z dodatkiem zsiadłego mleka lub kefiru.

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół żółtej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 3 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy na blasze do pieczenia. Papryki i cukinię kroimy w grubą kostkę. Parówki kroimy w plasterki. Do ziemniaków dokładamy papryki, cukinię. Polewamy olejem, doprawiamy solą, oregano i bazylią. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, kolejno dokładamy parówki i pieczemy dalej przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu należy przemieszać zawartość blachy.

Ostrożnie wyciągamy blachę z piekarnika. Warzywa rozdzielamy pomiędzy 2 mniejsze naczynia do zapiekania. Robimy w nich wgłębienie i wbijamy jajko. Oprószamy je solą. Naczynia wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut, aż żółtka się zetną. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

 

Smacznego!

 

Wskazówka: Potrawę możecie wzbogacić o dodatek innych letnich warzyw, np. kabaczka, bakłażana.

 

Recent Posts