Tosty francuskie z serem i plasterkami wegetariańskimi

 In na sycące śniadanie, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańskimi

Najlepsza alternatywa dla kanapek na śniadanie – tosty francuskie z serem mozzarella, marynowaną dynią i plastrami wegetariańskimi z brokułami. Prosto i szybko, a jednak całkiem wykwintne.

Czas przygotowania: ok. 20  minut

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 4 plastry wegetariańskie z brokułami VeggieDay
  • 100 g marynowanej dyni w kostkach (waga po odsączeniu)
  • 120 g sera mozzarella
  • garść ulubionej zieleniny, np. roszponki lub rukoli
  • masło
  • sól, pieprz

 

Jajko roztrzep z łyżką mleka doprawiając solą i pieprzem.

W masie jajecznej maczaj kromki chleba z obu stron, lekko przy tym je przyciskając, aby wchłonęły jak najwięcej do środka.

Tosty usmaż na średnim ogniu, na patelni z masłem (najlepiej użyć klarowanego) do czasu aż pięknie się zrumienią, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę.

Na podgrzane kromki pieczywa nałóż drobno porwany ser mozzarella, marynowaną dynię, plastry wegetariańskie z brokułami oraz zieleninę.

 

Smacznego!

Recent Posts