Super-kanapka z awokado i plastrami paprykowymi VeggieDay

 In na doskonałą kolację, na sycące śniadanie, z plasterkami wegetariańkimi

Kanapki to śniadaniowa klasyka. Dziś na pełnoziarnistej bułce lądują: awokado, plastry wegetariańskie z papryką VeggieDay, pomidory, ulubiona zielenina i jajko sadzone. Za sprawą kilku kolorowych dodatków najzwyklejsza kanapka  staje się wyjątkowo apetyczna.

 

Składniki:

 

  • 2 bułki pszenne z ziarnami (wybierz swoje ulubione pieczywo)
  • 2 plastry paprykowe VeggieDay
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 2 garści mieszanki sałat z rukolą
  • 2 łyżki parmezanu w płatkach/tartego
  • 2-4 kolorowe pomidorki koktajlowe
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

 

Bułki skrop niewielką ilością wody i włóż do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika na kilka minut – po wyjęciu będą ciepłe i chrupiące.

Awokado obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki. Sałatę opłucz i osusz na ręczniku papierowym.

Na rozgrzanej patelni (z dodatkiem oliwy z oliwek) rozbij jajka. Poczekaj aż się lekko zarumienią od spodu, białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Bułki rozkrój. Na spodzie każdej ułóż mieszankę sałat, plastry wegetariańskie z papryką, pokrojone awokado, pomidorki koktajlowe. Posyp parmezanem i na górę połóż jajko sadzone. Dopraw solą i pieprzem.

 

Smacznego!

Recent Posts