Sos słodko-kwaśny i parówki wegetariańskie – orientalny duet

 In na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Parówki w orientalnym sosie z dodatkiem warzyw to proste i szybkie w przygotowaniu danie inspirowane kuchnią azjatycką. Jest lekko pikantne i wyraziste w smaku. Słodko-kwaśny sos z  pewnością będzie miłą odmianą na talerzu.

Składniki:

  • 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • pół żółtej papryki
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 dojrzały pomidor
  • sos: pół szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1-2 łyżeczki płynnego miodu, 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, szczypta czarnego pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Parówki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek, chili i imbir drobno drobno siekamy. Paprykę kroimy w podłużne kawałki. Marchewkę obieramy, kroimy w julienne. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek, chili i imbir. Smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy parówki, smażymy przez 3 minuty. Kolejno dorzucamy papryki i marchewkę. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Dokładamy posiekanego pomidora. Składniki sosu mieszamy i wlewamy na patelnię. Wrzucamy kukurydzę. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Sos słodko-kwaśny z parówkami doskonale skomponuje się z  ryżem jaśminowym.

Smacznego!

Wskazówka: Sos można wzbogacić o dodatek pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki). Dokładamy go na patelnię razem z kukurydzą.

Recent Posts