Sałatka z botwiny z komosą na lato

 In na doskonałą kolację, na pyszny obiad, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańkimi

Jednym z bardziej lubianych letnich młodych warzyw jest botwina. Nasza sałatka z botwiny z komosą podbije Twoje podniebienie.  To właśnie z pysznych liści i młodych buraków przygotujesz lekkie, letnie danie z dodatkiem komosy ryżowej, sera pleśniowego, plastrów wegetariańskich i orzechów włoskich.

 

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 3 szklanki wody
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 6 plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
  • 125 g roszponki
  • 100 g sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy

 

Przygotowanie:

Odetnij buraczki od liści, umyj je i  zawiń w folię aluminiową. Piecz buraczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie (przez ok. 45-60 minut).

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.  Wsyp 1 szklankę komosy i smaż, aż się lekko przyrumieni. Dodaj sól do smaku, a następnie szklankę wody i gotuj, aż komosa ją wchłonie. Stopniowo dodawaj pozostałą wodę po jednej szklance i gotuj, aż komosa będzie miękka.

Przygotuj sos do sałatki –  w miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i musztardę.

W międzyczasie botwinkę i roszponkę dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu.

Na zielonej warstwie ułóż upieczone i pokrojone na mniejsze kawałki buraczki, pokruszony ser, komosę ryżową. Dodaj zawinięte w rulon plastry wegetariańskie z brokułami VeggieDay. Posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i skrop przygotowanym dressingiem.

 

I już gotowa pyszna sałatka z botwiny z komosą ryżową. 

Smacznego!

Recent Posts