Sałatka cezar z plastrami brokułowymi VeggieDay

 In na doskonałą kolację, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańkimi

Chrupiąca sałata rzymska, grzanki czosnkowe i parmezan, a wszystko to okraszone aromatycznym sosem. Tak brzmi przepis na najbardziej znaną sałatkę na świecie. Klasyczna wersja często uzupełniana jest o dodatki, my proponujemy wzbogacić ją o plastry wegetariańskie z brokułami.

Składniki:

Sałatka:

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 5 plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
  • 50 g startego sera parmezanu lub grana padano
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Grzanki:

  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę czerstwego chleba
  • 2-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Sos:

  • 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie

Przygotowanie sałatki rozpocznij od zrobienia grzanek: w misce umieść oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej mieszanki wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj. Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor. Odstaw.

Teraz czas na sos: w misce umieść przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj żółtko i ubijaj stopniowo wlewając oliwę z oliwek, aż sos będzie gęsty i puszysty. Następnie dodaj musztardę, sos Worcestershire​ i sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Sałatę umyj, odsącz z wody i osusz na papierowym ręczniku. Liście ułóż na talerzu.

Na zieloną warstwę wsyp grzanki, ułóż plastry wegetariańskie z brokułami zwinięte w rulony, polej przygotowanym sosem i posyp startym serem. Całość dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Recent Posts