Pomidory faszerowane

 In na doskonałą kolację, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańkimi

Sałatka podana w „miseczkach” z pomidorów, nie tylko pięknie się prezentuje, ale i smakuje świetnie. Warto pamiętać o przepisie na pomidory faszerowane, układając menu na spotkanie z przyjaciółmi. Z pewnością tak nadziane pomidory zaskoczą Waszych gości.

Składniki:

  • 4 nieduże pomidory
  • 3 jajka
  • 5-centymetrowy kawałek pora
  • pół opakowania plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki. Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. W misce umieszczamy pora, plastry wegetariańskie, szczypior, kukurydzę. Dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Ścinamy wierzch pomidora od strony szypułki. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek. Pomidory lekko solimy w środku i odstawiamy na 10 minut. Wylewamy z środka nadmiar soku i nakładamy sałatkę. Dekorujemy posiekaną dymką.

 

Smacznego!

 

Wskazówka: Do tego przepisu najlepiej wybrać pomidory o małej ilości soku.

 

Recent Posts