Placki z plastrami wegetariańskimi

 In na sycące śniadanie, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańkimi

Placuszki to zawsze dobry pomysł na śniadanie na wynos. W środku skrywają kawałki plastrów wegetariańskich z brokułem, przez co są jeszcze bardziej pożywne.

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki kefiru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułem
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Pół łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

W misce umieszczamy mąkę, kefir, jajko. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Do ciasta dorzucamy szczypiorek, wsypujemy sól i pieprz. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik.

Wskazówka: Do ciasta na placuszki można dodać pół drobno pokrojonej czerwonej papryki.

Recent Posts