Parówki w sosie z pesto i pomidorkami koktajlowymi

 In na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Parówki w sosie z pesto i pomidorkami koktajlowymi  to potrawa do której najlepiej użyć kolorowych pomidorków, dzięki czemu danie będzie prezentowało się jeszcze bardziej apetycznie. Aromatycznym bazyliowy sos przywodzi na myśl włoskie smaki. 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Opakowanie parówek wegetariańskich VeggieDay
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1-2 łyżki pesto z bazylii
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Parówki kroimy w plasterki. Pomidory kroimy na pół.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy parówki, przesmażamy przez kolejne 3 minuty. Wlewamy śmietanę, dodajemy pesto i pomidory. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez 3 minuty. Danie podajemy z dodatkiem ryżu. Przed podaniem dekorujemy je listkami bazylii.

Smacznego!

Recent Posts