Omlet z plastrami wegetariańskimi, serem i pomidorami

 In na sycące śniadanie, z plasterkami wegetariańkimi

Omlet jest szybki i prosty do wykonania, dlatego to idealna opcja na pożywne śniadanie. Do masy jajecznej wystarczy dorzucić ulubione dodatki. Połączenie kremowej masy jajecznej z plastrami VeggieDay, serem i pomidorami smakuje wyśmienicie.

Czas przygotowania: ok. 15  minut

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 pomidor
  • 4 plastry  wegetariańskie z papryką VeggieDay
  • 100 g żółtego sera, np. Cheddar
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól do smaku

Pomidora sparz i obierz ze skórki. Plastry wegetariańskie VeggieDay i pomidora pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Jajka wbij do miski, dodaj sól do smaku i ubijaj trzepaczką, aż białka i żółtka dokładnie się połączą.

Rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce, dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Na patelnię wlej masę jajeczną.

Gdy omlet będzie już lekko ścięty od spodu, wierzch posyp szynką, pomidorem i serem. Po minucie złóż omlet na pół i podsmażaj dalej przez 1-2 minuty.

Po chwili przewróć omlet na drugą stronę i  smaż tak,  by ściął się w środku, ale nadal był soczysty i wilgotny.

Gotowy omlet przełóż na talerz, posyp po startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznego!

Recent Posts