Wytrawne muffiny z serem pleśniowym i plastrami wegetariańskimi z brokułami VeggieDay

 In na sycące śniadanie, z plasterkami wegetariańskimi

Muffiny to jedne z najprzyjemniejszych wypieków. Są proste w przygotowaniu, rozkosznie się prezentują po upieczeniu i smakują dosłownie wszystkim. Wbrew temu co myślicie, muffiny nie muszą być słodkie. Doskonale smakują w wersji wytrawnej np. z dodatkiem sera pleśniowego i plastrów wegetariańskich VeggieDay. Możecie się nimi zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czas przygotowania: ok. 50  minut

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
  • 2 duże jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 100 g sera pleśniowego
  • przyprawy (po pół łyżeczki): sól, świeżo mielony pieprz, papryka mielona słodka i ostra
  • listki świeżych ziół do podania

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.

W dużej misce wymieszaj składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, pokruszony na mniejsze kawałki ser pleśniowy oraz pokrojone w kostkę plastry wegetariańskie z brokułami VeggieDay. Dodaj drobno posiekany czosnek.

W drugiej misce – mikserem lub trzepaczką ubij jajka z jogurtem i olejem.

Połącz mokre i suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj (ciasto będzie dość gęste).

Silikonowe foremki wypełnij masą do ¾ wysokości lub do formy wyłożonej papilotkami. Z podanych ilości składników powinno wyjść ok. 12 sztuk.

Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Jeśli nie masz pewności, czy muffinki są już gotowe, możesz to sprawdzić za pomocą metody “suchego patyczka”

Muffiny podawaj na ciepło lub na zimno, ozdobione listkami świeżych ziół.

 

Smacznego!

Recent Posts