Mini pizze z plastrami wegetariańskimi

 In na doskonałą kolację, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańkimi

Mini pizze to świetna propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy, nie tylko karnawałowe. Włoski przysmak na kilka kęsów przygotowuje się bardzo szybko. Możesz zrobić pizze z ulubionym zestawem dodatków. Proponujemy wersję na delikatnym drożdżowym cieście z mozzarellą, pomidorem, czerwoną cebulą, oliwkami i plastrami wegetariańskimi.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka obranych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Dodatki:

  • 4 plastry wegetariańskie z papryką Veggieday
  • 125 g mozzarelli
  • kilka sztuk oliwek czarnych lub zielonych
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 1 pomidor lub kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w piórka lub krążki

 

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C (grzanie górne i dolne).

Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Wszystko wymieszaj łyżką, a kiedy utworzy się zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania elastycznego ciasta.

Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W międzyczasie przygotuj sos – pomidory z puszki zagotuj w rondelku razem z oliwą, solą, pieprzem, oregano oraz cukrem. Zmiksuj przy pomocy blendera i gotuj jeszcze przez około 15 minut pod przykryciem.

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 do 6 części, z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj je lub uformuj placek przy pomocy dłoni.

Każdą porcję ciasta posmaruj sosem pomidorowym i nałóż ser mozzarella, cebulę, plastry wegetariańskie z papryką, plasterki pomidora i oliwki.

Mini pizze wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 8-10 minut, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu.

Po upieczeniu skrop oliwą z oliwek i posyp listkami bazylii.

 

Smacznego!

Recent Posts