Makaron w sosie śmietanowo-koperkowym z groszkiem

 In na pyszny obiad, z plasterkami wegetariańkimi

Makaron w sosie śmietanowo-koperkowym z groszkiem to sposób na pyszny sycący obiad!  Ten prosty  sos z dodatkiem słodkiego groszku i plastrów wegetariańskich przypadnie do gustu nawet największym niejadkom.

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułem
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 100 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Tarty parmezan do posypania
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy plastry wegetariańskie, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy śmietanę, dodajemy groszek i koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy przez około 3-4 minuty. Dokładamy odcedzony makaron, ponownie mieszamy. Makaron nakładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.

Smacznego!

 

Wskazówka: Sos można wzbogacić o dodatek kilku drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy. Należy je dodać na patelnię razem z szynką.

Recent Posts