Grzanki z guacamole, jajkiem i plastrami wegetariańskimi

 In na sycące śniadanie, z plasterkami wegetariańkimi

Chrupiące grzanki to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Dodatek guacamole i sadzonych jajek sprawia, że są nie tylko pyszne, ale i niebanalne.  

Składniki:

  • 4 kromki chleba wiejskiego
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • Pół małego pomidora
  • 4 jajka
  • Sól do smaku
  • Pół opakowania plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
  • Masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Chleb opiekamy w tosterze lub na patelni grillowej. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem. Czosnek i pozbawionego pestek pomidora drobno siekamy. Dodajemy je do awokado. Wlewamy sok z limonki, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą do smaku. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wybijamy jajka i doprawiamy je solą. Smażymy do preferowanego ścięcia jajek. Na grzanki nakładamy guacamole, plastry wegetariańskie z papryką i jajko. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Wskazówka: Do guacamole można dodać kawałek drobno posiekanej papryczki chili.

Recent Posts