Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z parówkami

 In na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Jeśli znudziła się Wam już fasolka z bułką tartą, to koniecznie wypróbujcie prosty przepis na potrawkę na bazie tego pysznego warzywa. To dobry pomysł na obiad w upalny dzień. Fasolkę możecie podawać z dodatkiem pieczywa lub ugotowanego ryżu.

Składniki:

  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 800 g pomidorów malinowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Opakowanie parówek wegetariańskich VeggieDay
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki gotowanej lub konserwowej kukurydzy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przelewamy obficie zimną wodą.

Pomidory ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Parówki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy czosnek i cebulę, smażymy 3 minuty. Dokładamy parówki, obsmażamy przez 3-4 minuty. Na patelnię dokładamy pomidory. Doprawiamy je solą, pieprzem i suszonym oregano. Gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dokładamy fasolkę oraz koperek. Podgrzewamy przez 3 minuty. Danie przekładamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

 

Smacznego!

 

Wskazówka: Zamiast kukurydzy do potrawki można dodać inne ulubione warzywa strączkowe, np. gotowaną ciecierzycę.

Recent Posts