Crostini z plastrami wegetariańskimi i pyszny zielony hummus

 In na doskonałą kolację, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańkimi

Chrupiące crostini  i pyszny zielony hummus to połączenie dobrze sprawdza się jako przystawka na imprezę. Wyglądają bardzo apetycznie i smakuje świetnie. Ciężko poprzestać na jednej grzance.

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 200 g ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki (waga po odcieku)
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść liści bazylii
  • 50 g mrożonego groszku
  • 60 g pasty tahini
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól do smaku
  • Pół opakowania plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułem
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Kilka oliwek do dekoracji
  • Listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy w kromki, opiekamy z obu stron na patelni grillowej, aż stanie się chrupiąca. Groszek umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy.

W pojemniku blendera umieszczamy odsączoną ciecierzycę, czosnek, bazylię, groszek, pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Blendujemy, dolewając w trakcie kilka łyżek zimnej wody, do uzyskania preferowanej konsystencji.

Pomidorki kroimy na pół. Oliwki pozbawiamy pestek. Plastry wegetariańskie kroimy na cztery części i każdą zawijamy w rulonik.

Opieczone kromki smarujemy hummusem, nakładamy rulonik z plastra wegetariańskiego z brokułem, kawałek pomidora, oliwkę. Dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!

Wskazówka: Hummus można wzbogacić o dodatek liści rukoli lub świeżego szpinaku.

Recent Posts