Bruschetta z plastrami wegetariańskimi z papryką VeggieDay, serem mozzarella i salsą z pomidorków koktajlowych

 In na doskonałą kolację, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańkimi

Chrupiąca bruschetta z salsą z pomidorków koktajlowych, serem mozzarella, plastrami wegetariańskimi i ziołami to przekąska inspirowana kuchnią włoską. Fantastyczny smak dań kuchnia ta zawdzięcza doskonałej jakości produktów. Świeże pieczywo, dojrzałe pomidory, dobra oliwa i aromatyczne zioła tworzą kompozycję idealną.

Składniki:
  • 1 pszenna bagietka
  • 14-16 pomidorków koktajlowych
  • 6 plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
  • 1 mała czerwona cebula
  • 125 g mozzarelli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • świeże zioła, np. tymianek, bazylia
Przygotowanie

Do miski wrzuć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną drobno cebulę, łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę octu balsamicznego.

Pieczywo pokrój na dość grube kromki, ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj każdą kromkę oliwą z oliwek.

Włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i podpiecz przez około 8-10 minut.

Na podgrzane kromki pieczywa nałóż plaster VeggieDay, plasterek sera mozzarella i pomidory.

Włóż ponownie do piekarnika i podgrzewaj jeszcze przez 6-8 minut, aż pomidory będą miękkie a ser zacznie się rozpuszczać.

Na koniec dopraw grzanki solą i świeżo mielonym pieprzem. Na wierzchu każdej kromki ułóż świeże

zioła.

 

Smacznego!

Recent Posts